aug 092017
 

Trapa natans

Een plantenportret van Waternoot door Andre van Proosdij met foto’s van Harry van Bruggen

Nederlandse naam Waternoot
Wetenschappelijke naam Trapa natans L.
Familie Lythraceae
Synoniemen Trapa bicornis Osbeck
Verspreiding Centraal- en Oost-Europa, Azië, ingeburgerd in Noord-Amerika en Australië
Habitat Langzaam stromend of stilstaand water dat niet te voedselrijk is. Doorgaans in de volle zon.
Beschrijving Vanuit de noot wordt een lange stengel gevormd tot aan de wateroppervlakte. De dunne onderwaterbladeren vallen snel af. Aan de oppervlakte vormt de plant een rozet van dikke, vlezige, ruitvormige bladeren met een gezwollen steel. In de zon verkleuren de bladeren naar diep rood.
De bloemen worden ca. 1 cm groot, hebben 4 kelkbladen, 4 witte kroonbladen en 4 meeldraden. De vrucht is een tot 4 cm grote, harde noot met 4 uitstekende, verharde kelkbladen. De plant verspreidt zich en overleeft de winter als noot in de modder.
Gebruik Aquarium: Wordt niet of zelden in het aquarium gebruikt.
Vijver: Een goede vijverplant voor vijvers met voldoende zon.
Kweek Vermeerderen kan door stekken of door zaaien. De noten zinken en lopen in het voorjaar weer uit. Verzamelde noten moeten koel en vochtig bewaard worden. In het voorjaar in een vijver, aquarium of emmer zaaien met schoon, helder water en een luchtige bodem van turfmolm, zand en een beetje leem. In veel Aziatische landen wordt de waternoot gekweekt om de eetbare vruchten. Ook in Nederland zijn deze te verkrijgen.
Verwante soorten Trapa natans is in het verleden opgesplitst in een 20-tal soorten, waaronder T. bicornis. Tegenwoordig wordt Trapa natans als een variabele soort met een groot verspreidingsgebied opgevat.

Beschrijving : Andre van Proosdij

Literatuur

  • Cook, C.D.K., 1996. Aquatic Plant Book, SPB Academic Publishing, Amsterdam / New York: 217-218
  • Kasselmann, C., 1999. Aquarienpflanzen, 2., überarbeitete und erweiterte Auflage, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart, Deutschland: 426
  • Meijden, R. Van der, 2005. Heukel`s Flora van Nederland, 23ste druk, Wolters-Noordhoff, Groningen/Houten: 328
  • Wendt, A., 1952 e.v. Die Aquarienpflanzen in Wort und Bild, Alfred Kernen Verlag Stuttgart, fam. 76: 216

Sorry, the comment form is closed at this time.