jun 012015
 

Een plantenportret van Blyxa aubertii door Magda Albers met foto’s door Toon Albers en Jaap Liefting

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam Blyxa aubertii Rich.
Er zijn 2 variëteiten:
Blyxa aubertii Rich. var. aubertii
Blyxa aubertii Rich. var. echinosperma (C.B. Clarke) C.D.K. Cook & Lüönd
Familie Hydrocharitaceae
Synoniemen Blyxa echinosperma (C.B. Clarke) Hook. f.
Verspreiding Zuidoost-Azië: India, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Laos, Maleisië, Indonesië, Nieuw Guinea, Vietnam, Korea, China, Japan, Noord-Australië. De variëteit aubertii komt ook voor in Mozambique, Tanzania en op Madagaskar.
Habitat Langzaamstromend water in rijstvelden, beekjes en rivierarmen, tevens in moerasgebieden, meren en tijdelijke poelen. De planten groeien doorgaans op zonnige plaatsen in een lemige bodem. De bladeren zijn vaak bedekt met een ijzerhoudende neerslag. Deze soort is gevonden in zacht, lichtzuur water, maar ook in licht basisch water met een hoge hardheid.
Beschrijving Blyxa aubertii is een rozetvormende plant die geheel ondergedoken groeit. Aan een korte rechtopgroeiende basis staan tot wel 100 bladeren. Deze zijn lijnvormig, tot 60 cm lang en 0,2-1,2 cm breed. De bladeren zijn teer en beschadigen snel. De bloemen staan alleen aan het eind van een lange stengel en steken boven water uit. Ze hebben een tot 15 cm lange, smalle bloembodem, 3 groenige, ca. 1 cm lange kelkblaadjes, 3 wittige, 1-2 cm lange, draaddunne kroonbladen, 3 korte meeldraden en een opvallende, 3-delige stempel. Wanneer de waterstand te hoog is en de bloemen de wateroppervlakte niet bereiken, vormen zij zaden zonder te openen (cleistogame bloemen). De smalle, sterk bedoornde zaden zitten in een 8 cm lange doosvrucht. In het wild drogen de biotopen vaak op, zodat de soort elk jaar opnieuw uit zaad kiemt. In het aquarium kunnen planten meerdere jaren oud worden.
Gebruik Aquarium: als solitaire plant in de midden- of achtergrond-beplanting van het aquarium. De soort verlangt een voedselrijke bodem, veel licht en schoon water van 20-24 °C. CO2-bemesting bevordert de groei. De bladeren beschadigen snel, zodat de plant voorzichtig behandeld moet worden bij het verplanten en tijdens transport. Vijver: Voor zover bekend niet geschikt voor de vijver.
Kweek Stekken: Soms vormen volwassen planten zijscheuten dicht aan de basis van de plant. Deze zijn los te snijden en apart op te kweken. Deze soort is niet boven water (emers) te kweken. Zaaien: Zaad wordt gemakkelijk gevormd. Deze soort is goed op te kweken uit zaad. De jonge planten zijn gevoelig voor bealging.
Verwante soorten De twee variëteiten, aubertii en echinosperma komen sympatrisch (in hetzelfde gebied) voor. Ze zijn alleen met behulp van de zaden van elkaar te onderscheiden. De zaden van var. echinospermazijn voorzien van een tot 5 mm lang staartvormig aanhangsel, terwijl dit bij de zaden van var. aubertii, ontbreekt.

Beschrijving : Magda Albers

Literatuur

  • Berkmortel, L. van den, 1988. Blyxa aubertii, Het Aquarium 58(10): 270-271 PDF
  • Kasselmann, C., 1999. Aquarienpflanzen, 2., überarbeitete und erweiterte Auflage, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart, Deutschland: pag. 151-152
  • Paffrath, K., 1980. Blyxa – Problempflanzen im Aquarium, DATZ 33: 128-130
  • Vlugt, P.J. van der, 1988. Blyxa, Mededelingen van de WAP 9: 17-19
  • Wit, Prof. H.C.D. de, 1982. Aquariumplanten, 4e herziene en uitgebreide druk, Hollandia B.V., Baarn, Nederland: 60-62

Sorry, the comment form is closed at this time.