Introductie
Toen de WAP werd opgericht betekenden de letters WAP nog Werkgroep Aquariumplanten. We hebben dat omgezet in Werkgroep Aquatische Planten, omdat de belangstelling voor andere water- en moerasplanten steeds groter werd. De opkomst van de liefhebberij in tuinvijvers heeft daarbij een grote rol gespeeld. De WAP is er voor alle liefhebbers die naar meer diepgang zoeken in hun gesprekken over aquariumplanten en vijverplanten.
De WAP is een werkgroep en een aantal leden is dan ook actief met bijv. kweken, vermeerderen en bestuderen van aquatisch planten. Maar ook als u zelf niet actief bent maar wel belangstelling heeft bent u welkom! Veel WAP-leden schrijven artikelen voor o.a. ‘Het Aquarium’, ‘Aqua-Planta’, de DATZ of andere bladen. Velen maken ook prachtige dia’s of digitale foto’s die beroemd zijn om hun kwaliteit.
De werkgroep komt vijf maal per jaar bijeen, in Maarn. Op de vier reguliere bijeenkomsten luisteren wij daarbij naar korte of langere voordrachten van onze eigen WAP leden, die een onderwerp hebben voorbereid. Er worden altijd veel planten meegenomen, gratis voor de medeleden. Over die meegenomen planten, en vooral als het minder courante soorten betreft, geeft de inbrenger vaak een korte uitleg, meestal met behulp van een computerpresentatie. Leden die planten van de bijeenkomst meenemen, kunnen in een volgende bijeenkomst weer over hun ervaringen met die planten vertellen.
De vijfde bijeenkomst heeft een speciaal karakter. Deze is niet alleen voor WAP leden. Op deze dag zullen wij belangstellenden met veel genoegen ontvangen op onze bijeenkomst. Op deze Open Dag regelen wij bekende (beroemde) sprekers of geven enkele van onze leden speciale voordrachten.
Sinds de oprichting zijn de doelstellingen:
- Uitwisselen van gegevens ter bevordering van de liefhebberij.
- Onderling ruilen van diverse planten.
- Verkrijgen van minder bekende planten en het bestuderen hiervan.
- Tot bloei brengen van planten.
Het imago van de WAP is lange tijd nogal ‘geleerd’ geweest: Veel Latijn, lange, droge verslagen. Dat is niet meer zo. Als een plant een goede Nederlandse naam heeft, gebruiken we die. De WAP-krant is nog steeds niet dun, maar de stukken zijn overzichtelijk, met veel illustraties, en er staan allerlei korte berichten in. Een mening dat de besprekingen nogal ‘diepgaand’ zijn, horen wij echter graag, want enige diepgang willen we graag behouden ! We doen ons best de WAP zo toegankelijk mogelijk te houden: Voor iedereen begrijpelijk en betaalbaar. Daarom is de contributie ook aantrekkelijk.
Veel WAP-leden zijn in liefhebberskringen beroemd om hun prachtige ‘planten-aquaria’. Aquaria van WAP-leden gooien soms hoge ogen bij de landelijke huiskeuring van de NBAT. Ook in wetenschappelijk opzicht doet de WAP mee. Enkele leden zijn internationale experts op het gebied van water- en moerasplanten. Zo spelen of speelden WAP-leden een belangrijke rol in het wetenschappelijk onderzoek naar diverse bekende plantengroepen zoals: Cryptocoryne, Lagenandra, Aponogeton, Anubias en Echinodorus.
Om reclame te maken voor de WAP en onze interesse voor planten uit te dragen zijn we af en toe aanwezig op events of beurzen. Daarbij verkopen we planten: Om wat te verdienen, maar vooral omdat je zo een aanknopingspunt hebt voor een gesprek.
Als je interesse in de WAP heb gekregen, bezoek dan de rest onze van website eens: www.waterplanten.org. Met een kort mailtje naar onze web-redactie kun je contact maken, of afspreken om eerst een proefkrant te ontvangen. Kom voor kennismaking ook gerust naar een openbare bijeenkomst in Maarn (De Twee Marken, zie verder op deze site voor de route en de data). Welkom bij de WAP !
Wil je meer over ons lezen, kijk dan eens naar de historie van de WAP >>