jun 292017
 

Een plantenportret van Aponogeton ulvaceus door Harry van Bruggen met foto’s van Harry van Bruggen

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam Aponogeton ulvaceus Baker
Familie Aponogetonaceae
Synoniemen
Verspreiding Centraal-, Noord- en West-Madagaskar
Habitat De planten groeien in stilstaand tot langzaam stromend, soms kalkhoudend, 50 tot 80 cm diep water in moerassen en rijstvelden. Meestal op beschaduwde, zelden op zonnige plaatsen. De planten bloeien ter plaatse van oktober tot april.
Beschrijving Bladeren alle ondergedoken, met 12 tot 35 cm lange en 2 tot 8 cm brede, vaak sterk geschroefde bladschijven. Bloemstengel onder de bloeiwijze sterk opgezwollen. Spatha tot 5 cm lang, erg lang toegespitst, afvallend. Bloeiwijze met twee, meestal tamelijk dichtbloemige, tot 15 cm lange aren. Bloemdekblaadjes 1,5 tot 2,5 mm lang en 0,75 mm breed, wit, geel of violet, 6 meeldraden en 3 vruchtbeginsels met elk 4 tot 6 zaadbeginsels. Zaden 1,5 tot 3 mm lang en 0,5 tot 1 mm dik.
Gebruik Aquarium: Bijzonder mooie solitaire aquariumplant voor een aquarium van minimaal 40 cm hoog.
Vijver: Niet winterhard.
Kweek De knollen van deze soort worden regelmatig uit Madagaskar geïmporteerd en groeien / bloeien in het begin vaak heel goed, maar het is erg moeilijk ze langere tijd te houden. In de natuur sterven de planten meestal in de droge tijd af en overleven in de slechts licht vochtige bodem om in de natte moesson weer uit te lopen. Het is aan te bevelen dit in het aquarium na te bootsen: door de plant, als zij begint af te sterven uit het aquarium te halen en in een apart bakje in slechts licht vochtig zand op een donkere, maar warme plaats te bewaren. Na circa 4 maanden kan men de knol dan weer in het aquarium zetten. De zaden en kiemplanten zijn erg klein en het lukt zelden deze groot te brengen.
Verwante soorten Een soort die wat op Aponogeton ulvaceus lijkt, is A. longiplumulosus H. Bruggen. Ook deze soort wordt regelmatig ingevoerd. De bladeren zijn echter veel smaller en minder geschroefd dan die van A. ulvaceus.

Beschrijving : Harry van Bruggen

Literatuur

  • Bruggen, H.W.E. van, 1985: Monograph of the genus Aponogeton (Aponogetonaceae). Bibliotheca Botanica 137. E. Schweizerbartsche Verlagsbuchhandlung, Stuttgart
  • Bruggen, H.W.E.van, 1990: Die Gattung Aponogeton (Aponogetonaceae). Aqua Planta-Sonderheft 2, Berlin
  • Kasselmann, Chr., 2008: Wasserähren aus Madagascar (1).DATZ 8: 44-50

Sorry, the comment form is closed at this time.