jul 082015
 

Een plantenportret van de Kleine waterteunisbloem door André van Proosdij

Nederlandse naam Kleine waterteunisbloem
Wetenschappelijke naam Ludwigia peploides (Kunth) P.H. Raven
Familie Onagraceae
Synoniemen Jussiaea peploides Kunth
Jussiaea repens L. var. peploides (Kunth) Griseb.
Verspreiding Ludwigia peploides komt voor in zuidelijk Zuid-Amerika: Brazilië, Argentinië, Chili, Uruguay en Paraguay. Ludwigia peploides is in diverse delen van West-Europa, Noord-Amerika en Australië een plaag. Uit de vijvers van liefhebbers is deze soort in de natuur terecht gekomen. (Irrigatie-)kanalen, vijvers en poelen groeien in korte tijd geheel dicht. Mechanische verwijdering is nauwelijks mogelijk, omdat hierbij de stengels in stukjes breken die elk weer uitgroeien tot een nieuwe plant. In 2007 is Ludwigia peploidesvoor het eerst in Nederland aangetroffen.
Habitat Langzaamstromend en stilstaand water in sloten, meren, beken, kanalen en moerassen. De planten groeien bij voorkeur in de volle zon.
Beschrijving De stengels van Ludwigia peploides groeien vele meters langs de wateroppervlakte. Ze vormen wortels met een speciaal wit, zeer luchtig weefsel dat vermoedelijk een rol speelt bij de gasuitwisseling. De tot 40 cm lange zijscheuten groeien recht omhoog en dragen de bloemen. De drijfbladen zijn eirond, de bladen van de bloeiende scheuten eirond, 3-6 cm lang. De 5 groene kelkbladen blijven na de bloei zitten. De 5 gele kroonbladen worden 7-17 mm lang en vallen snel af. De langwerpige doosvrucht bevat vele kleine zaden.
Gebruik Aquarium: alleen bruikbaar bij grote formaten, vanwege groeiwijze.
Vijver: Ludwigia peploides Overheerst vaak.
Kweek Stekken: geen problemen.
Zaaien: .
Let op : deze soort verwildert gemakkelijk.
Verwante soorten De waterteunisbloem, Ludwigia grandiflora (Michx.) Greuter & Burdet lijkt sterk op Ludwigia peploides, maar heeft grotere kroonbladen (15-25 mm lang i.p.v. 7-17 mm). De bladen van de bloeiende stengels van L. grandiflora zijn langwerpig en worden 6-12 cm lang, die van L. peploides zijn eirond en worden 3-6 cm lang.

Beschrijving : André van Proosdij

Literatuur

  • Meijden, R. van der, 2005, Heukels’ Flora van Nederland, 23ste druk, Wolters-Noordhoff bv, Groningen/Houten: 330
  • Stutzenbaker, C.D., 1999. Aquatic and Wetland Plants of the Western Gulf Coast, Texas Parks & Wildlife Press: 82-83

Sorry, the comment form is closed at this time.