sep 012015
 

Een artikel door John Juijn, naar aanleiding van een presentatie door Liesbeth van Bruggen.

Egeria densa is een nuttige aquariumplant, maar misschien is er nog meer plezier aan te beleven in een tuinvijver. Al in een klein vijvertje groeit en bloeit de plant voorspoedig en biedt daarin salamandertjes en kikkers een omgeving waar zij graag op afkomen.

Aquarium- of vijverplant?

Men kan erover twisten of Egeria densa een mooie plant is voor het aquarium of niet. Het donkere groen kan een mooi contrast vormen met lichter groene bladplanten. En zonder twijfel is de plant heel nuttig in de aquariumhuishouding omdat het zo’n snelle groeier is. Misschien meer een plant om te gebruiken bij het opstarten van een aquarium. Menigeen zal er dezelfde gedachte over hebben als over Hoornblad: eerder nuttig dan mooi.

Het moet gezegd: De guirlandes groeien wel erg snel. Voor je het weet zijn er stengels van een meter of langer. Dat kan slordig staan in een aquarium. Maar in een tuinvijver tellen die overwegingen niet. Van bovenaf gezien is zo’n bos Egeria prachtig om te zien. En allerlei dieren hebben er veel plezier van.

We zagen dus als inleiding maar twee aquariumfoto’s en verhuisden daarna snel naar de tuin. Zoals we Liesbeth kennen moeten we daarbij eerst even behandelen welke planten we allemaal zagen boven en naast het wateroppervlak.

Kleine vijvers

Bij eerdere gelegenheden hebben we al geleerd dat bij “Kwekerij Van Bruggen” meerdere kleine tuinvijvers onderhouden worden. Vandaag zagen we nog eens dat met een flinke emmer, of een cementkuip van 60 cm al veel moois te beleven is. Daarom zagen we eerst even waar de vaak meegenomen vijverplanten vandaan komen: Waterzuring (Rumex hydrolapathum), Waterdrieblad (Menyanthes trifoliata), Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpioides), Watercrassula (Crassula helmsii). Uit een kleine cementkuip! Daarin was een emmertje ondergebracht en daarin groeide Groot blaasjeskruid (Utricularia vulgaris). Verderop, ook in een emmer van tien liter: prachtige, meer dan een meter hoge, Gele lis (Iris pseudacorus).

Egeria densa

We komen bij het hoofdonderwerp van vandaag. In een nabij-opname zien we een kop van Egeria densa door het wateroppervlak steken; schitterend met het volle zonlicht erop. Kan het eigenlijk nóg mooier?

We zien ook hoe winterknoppen eruitzien: als een gewoon uiteinde van een stengel, maar veel compacter gebouwd, bijna alsof er een vliesje omheen zit. De bloemknoppen aan de planten ontstaan al onder water, maar de bloemen ontwikkelen zich pas boven water. De drietallige (mannelijke) bloemen zien eruit alsof ze van dun wit crêpepapier gemaakt zijn. In het hart tellen we 9 of 10 gele meeldraden.

Zit een kleine cementkuip niet al gauw helemaal vol met Egeria? Nee, er is nog ruimte voor een bruin gekleurde watersalamander. En op een afsluitende foto zien we vier bruine kikkers die de open ruimte werkelijk tot aan de rand hebben volgespoten met dril. We tellen honderden, misschien wel duizend zwarte puntjes, straks even zovele kikkervisjes! Egeria densa als kraamkamer.

Sorry, the comment form is closed at this time.